Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gébárt

Gébárti-tó

Vízterület: 31,0 (ha)

Megközelíthetőség, útvonalleírás: 76-os út felől Andráshidán keresztül, vagy a 74-es út felől Ságodon, vagy Neszelén keresztül.

Zalaegerszeg északi részén, a Zala folyótól északra található a Gébárti-tó. Két patak felduzzasztásával hozták létre 1975-ben. A patkó alakú tó két vége bokrokkal, akadókkal teli kb. 0,5-3 m mély, a tó középső része a gátnál azonban 8-10 m mély.

A tó V alakú tó déli csücskében áll a Kézművesek Háza, a túlsó parton pedig a Termálfürdőt és az AquaCity Csúszdaparkot, az Aquatherma Termálfalu és Kempinget valamint a Tóstrandot találjuk.

 

Halállománya jónak mondható, sok a fehérhal, azaz a keszegféle (dévér-, karika-, szilvaorrú keszeg, bodorka, kárász). Parti részeken csukák lapulnak, a süllők pedig a mélyebb vizekben találhatók. A horgászok kedvét azonban az utóbbi években mérhetetlenül túlszaporodó törpeharcsák keseríti meg, ami megnehezíti a pecázást.

Fogható halak: ponty, amur, csuka, süllő, harcsa, keszeg, kárász, balin, busa, törpeharcsa, naphal

Vízkezelő: HE Zala Megyei Szövetsége

Horgászjegy ára: 2011-ben:

  • Éves felnőtt: 15000 Ft
  • Ifjúsági és kedvezményezett: 7500 Ft
  • Nem tag: 20000 Ft
  • Féléves felnőtt: 10000 Ft
  • Ifjúsági: 5000 Ft
  • Napi felnőtt: 2500 Ft
  • Ifjúsági és kedvezményezett: 1200 Ft
  • Nem tag: 3500 Ft

A tó körüli területen sétautak vezetnek, félszigetén szabadtéri strand található. Parkosított környezete kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínál.

kep.jpg

 

Kézművesek Háza

A zalaegerszegi Kézművesek Háza a Gébárti-tó partján található. A zalaegerszegi épület belső és külső megjelenésében a népi építészet forma és anyagvilágát idézi. Az alkotóházban nagy hangsúlyt fektetnek a népi kézművesség hagyományainak tanítására. Ennek keretében szívesen fogadják az egyéni és a csoportos látogatókat.

Népi viselet és ékszerkészítés, korongozás, szövés, nemezelés rejtelmeibe vezetik be a látogatókat. A ház udvarán kovácsműhely is működik. 

 

kez.jpg

 

 

 Gébári szoborpark

 A Zalaegerszeghez tartozó Gébárton található Kézműves házban minden nyáron megrendezésre kerül egy nemzetközi alkotótábor szobrászművészek számára. A zalaegerszegi alkotótábor keretében készült alkotások egy részét a tó gátja és az országút közötti parkban kiállítják. A felállított szobrok száma évről évre gyarapodik. Az alkotók többsége külföldi, de a zalaegerszegi alkotótáborban részt vesznek magyar, ezen belül zalaegerszegi művészek is.

 

szo2.jpg

szo1.jpg